16 de març del 2012

Consells Plenaris a Nou Barris, Sants, Sant Andreu i Eixample.

El dimarts 13 de març hi va haver els Consells Plenaris als Districtes de Sants, Nou Barris, Sant Andreu i Eixample. 


A Nou Barris, el PSC va presentar una proposició per donar suport al model actual de les escoles bressol municipals, rebutjar les mesures organitzatives presentades pel govern municipal i construir noves escoles bressol. La proposta va estar aprovada per majoria.
ICV-EUiA van presentar un prec demanant que el Govern del Districte reclami al Govern municipal que retiri les tres mesures que ha presentat en relació a l’educació de 0 a 3 anys, que impulsi un procés de diàleg amb la comunitat educativa i mostri fermesa davant les retallades educatives de la Generalitat.
Per part de la comunitat educativa, representants del col·lectiu d’escoles bressol van exposar el desacord amb aquestes mesures, reclamant la defensa del dret dels infants a una escola i a una atenció educativa de qualitat i  l'obligació dels adults i de l'administració educativa vetllar perquè això sigui possible.
Des de l’associació de veïns també es va intervenir defensant el dret a la qualitat en l’educació pública dels infants a les escoles bressol, fent una breu referència a la lluita de molts anys per aconseguir crear una xarxa pública de qualitat.

Al Districte de Sants-Montjuic, ERC va rebutjar, a través d'una declaració Institucional, les mesures proposades pel Govern Municipal i va demanar l’adhesió del Consell Plenari al manifest de la Plataforma03. El grup muncipal ICV-EUiA va presentar el mateix prec que a Nou Barris i el PSC també va demanar la mateixa proposició que a l'anterior districte.
Per part de la comunitat educativa, van sol.licitar intervenir en el prec i en la proposició una representant del Col.lectiu d'educadores i educadors i un pare, com a representació de les famílies de les escoles bressol del Districte.

Al Districte de Sant Andreu, més de 30 persones de la comunitat educativa omplien la sala.
El regidor R. Blasi, de bon començament, va impedir que una consellera posés una samarreta groga davant del seu lloc.
ERC va presentar una proposició, rebutjant les mesures proposades pel Govern Municipal i demanant l’adhesió del Consell Plenari al manifest de la plataforma03. Es va aprovar, amb els vots a favor de PSC i ICV-EUiA.
 ICV-EUIA, a través d'un prec, va tornar a reclamar la retirada i el diàleg amb famílies i professionals. 
A continuació vàrem intervenir la comunitat educativa del 0-3: una intervenció repartida entre quatre: direcció, educadora, educadora de suport i famílies. Suport de la sala, aplaudiments a cada part de la intervenció. El regidor només va intervenir per recriminar a la presidenta, Imma Moraleda, que deixés parlar tant als representant de les escoles bressol. El PP, en castellà, contra la proposició i a favor del concerts amb les privades. CIU defensant les mesures necessàries en temps de crisi i esperant temps millors. Cap possibilitat de contestar-los.

Al Districte de l'Eixample, ERC va presentar la seva declaració institucional, com a d'altres Districtes. PSC va presentar una proposició (rebutjada), en els mateixos termes que els esmentats a Sants i Nou Barris. Per la seva banda, ICV-EUiA va presentar també el mateix prec (rebutjat) que a la resta de Districtes. Intervencions amb càrrega emotiva, amb argumentacions educatives i en defensa dels equipaments de gestió pública, ben valorats per la ciutadania. Aplaudiments cada cop que acabava una intervenció. 
En el torn de la comunitat educativa, vàren intervenir una directora, dues educadores (una en nom del Col.lectiu i un altra en el de la Plataforma03) i una mare com a representant de les families de les escoles bressol del Districte. També va solicitar una intervenció una representant de la Vocalia de dones de l'AAVV de l'Esquerra de l'Eixample.
Les respostes del regidor, malgrat que se li havia demanat en diverses ocasions que parlés de la seva proposta amb arguments educatius, repetien el seu argumentari habitual (alt % demanda no atesa, conciliació, sostenibilitat del model, esforç per mantenir llocs de treball,...) afegint constants crítiques a l'oposició política. 
Respecte a l'externalització, la justifica dient que a fora de BCN ja es fa i funciona i que, a la ciutat, hi ha molts serveis externalitzats que ningú no dubta que siguin públics. 
Les paraules del regidor, sumades a les intervencions del PP, van acabar d'encendre un debat que, per part de CiU i PP, seguia sense definir cap política educativa. Els ànims dels representants de les escoles bressol s'anaven encenent (després que els titllessin d'insolidaris perquè no ens preocupa la demanda no atesa i també d'irresponsables, per no valorar l'esforç per mantenir un model sostenible econòmicament). 
Ardanuy va ignorar les preguntes de la comunitat educativa i va seguir atacant els grups municipals de l'oposició. 
El president va decidir donar per acabat el debat amb el total desacord de la comunitat educativa. Va ser, en aquest moment, que la comunitat educativa va abandonar el Consell Plenari.